Telekom aplikacija koja čuva vozače

Kompanija Telekom Srbija je u okviru kampanje “Kada voziš, parkiraj telefon!” razvila Android aplikaciju namenjenu vozačima, pre svega mladima koji su i najčešći korisnici mobilnih telefona, i najrizičnija kategorija vozača.

Aplikacija koja je dostupna na srpskom i na engleskom jeziku i obezbeđuje da svi dolazni pozivi budu onemogućeni, a poruke i notifikacije utišane, uključujući i one sa društvenih mreža.

kv2

Pozivaocu ili pošiljaocu poruke aplikacija će slati poruku: “Trenutno vozim, a kad vozim, parkiram telefon” ili neku drugu poruku koju korisnici definišu.

Aplikacija sadrži i deo koji podseća i upozorava da telefoniranje tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode četiri puta, a pisanje poruka čak osam puta.

kv1

Vozač koji tokom vožnje koristi telefon ponaša se kao da je pod dejstvom alkohola od najmanje 0,8 miligrama. Reakcije takvog vozača su sporije, ne zapaža brojne detalje u saobraćajnoj situaciji, tako dovodi u opasnost i sebe i druge, upozorio je Telekom Srbija,  koji akciju za bezbednu vožnju sprovodi u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP-a i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja.

kv3

Aplikacija “Kada voziš, parkiraj telefon!” dostupna je na Google Play-u za mobilne uređaje koji imaju Android 4.0 (Ice Cream Sandwitch) verziju operativnog sistema, kao i za sve modele novije generacije.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + twelve =