Zaštitite smartfon od sajber napada

KOMPANIJA Kaspersky Lab predstavlja novu aplikaciju za mobilne telefone – Kaspersky QR Scanner. Ovaj program je kompatibilan sa Google Androidom i Apple iOS telefonima i ne samo da može da čita informacije sa QR kodova, već i upozorava korinsike o potencijalno opasnim linkovima u njima.

Prevaranti neprestano smišljaju nove trikove da privuku korisnike na svoje zloćudne sajtove. Jedna od prevara koja je nedavno postala popularna jeste stavljanje “fišing” linka u QR kod (eng. “quick response”).

QR kodovi su zgodan alat za slanje linkova na mobilni uređaj sa kompjutera ili štampanih strana. Međutim, iako iskusni korisnici mogu da prepoznaju lažan URL na ekranu, ne postoji način da golim okom bude viđen opasan QR kod. To znači da sajberkriminalci mogu, ne samo da zamene slike kodovima onlajn, već i da fizički zalepe svoje zloćudne QR kodove preko pravih na pravim posterima i obaveštenjima.

sajber

Kaspersky QR skener je besplatna aplikacija za Apple iOS i Google Android telefone. Ne sadrži nikakve nepotrebne funkcije – dodatne opcione osobine ili suvišne dugmiće. Program radi po sledećem principu: skeniranje – provera – otvaranje. Čim kvadratni oblik QR koda postane vidljiv za kameru uređaja, aplikacija reaguje proverom informacija enkodiranih u QR kodu. Ako je sve u redu, stranica se otvara. Ako link vodi ka “fišing” ili zloćudnom sajtu, korisnik dobija upozorenje.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × three =

Support us!

Please support our page with a click!