Čokoladni Android 4.4 KitKat: Svi detalji!

Novi operativni sistem je bolje dizajniran, performanse su unapređene, ima nove funkcije i bolje će raditi na jeftinim ureajima. Evo svih detalja!

Google je, zajedno sa Nexusom 5, njihovim najtanjim i najnaprednijim pametnim uređajem zvanično predstavio i Android 4.4 KitKat, koji će se na ostalim uređajima pojaviti ubrzo.

Prema prvi podacima stariji model Galaxy Nexus, ipak će ostati bez Androida KitKat, što je čudno, ako se u obzir uzmu tvrdnje Googla da je ovaj OS posebno spreman za rad na uređajima sa skromnijom specifikacijom. Sve detalje zašto Galaxy Nexus neće dobiti Android KitKat Google je objasnio OVDE. Izgleda da će ista sudbina zadesiti i Nexus 4 sa sledećom Android nadogradnjom…

Android sa KitKatom cilja milijardu korisnika i stiže u svoj svojoj lepoti i snazi i na na uređaje sa samo 512 MB RAM memorije, zahvaljujući boljoj optimizaciji memorijske zahtevnosti i memorijske potrošnje. KitKat je već najavljen za HTC One, stiže za 90 dana, kao i za Nexus liniju i neke od Motorola uređaja (Droid mini, Moto X).

Pogledajte šta sve KitKat donosi.

OK, Google!
Glasovno upravljanje telefonom je do te mere pojednostavljeno, da za glasovne kontrole više ne morate da stisnete nijedan taster. Dovoljno je da na početnom ekranu kažete “OK, Google” i telefon će aktivirati tu opciju. Nakon toga možete da koristite telefon pomoću glasa, pustite muziku ili započnete GPS navigaciju.

Omot preko celog ekrana
Dok slušate muziku ili gledate filmove u momentima kada je displej zaključan ili u modu čekanja, na njemu će biti prikazan omot albuma ili plakat filma preko cele površine. Takođe, sada možete da pauzirate, nastavite slušanje/gledanje u bilo kojem trenutku, kao i da izaberete tačno određeni momenat u pesmi ili video snimku/filmu.

Prošireni ekran
U modu za čitanje knjiga, gledanje slika, igranje ili gledanje klipova sa ekrana će sve nestati, kako biste na raspolaganju imali njegovu kompletnu površinu. Samo prevucite prstom preko ivice ekrana i sadraj, poput statusne linije, vremena i drugih informacija će se pnovo pojaviti.

Brži multitasking
Google tvrdi da je memorijska zahtevnost, ali i optimizovanost daleko bolja na KitKat verziji, od pređašnjih, pa je rad brži, udobniji i stabilniji. Prema primeru Googla, sada možete istovremeno bez trzavica da slušate muziku i pretražujete veb ili igrate najnoviju igru. Touchscreen softverska optimizacija je, takođe poboljšana, pa sadržajima sa ekrana možete pristupiti lakše i brže.

Aplikacija Telefoniranje
Uči od vas i kontakte koje najčešće pozivate stavlja u prvi plan. Organizuje imenik onako kako biste ga vi organizovali, a sve prema pozivima, porukama i mejlovima. Sada možete preko Telefonske aplikacije istražiti koji kontakti su u blizini i pozvati ih ili im poslati SMS.

01

Pametni Identifikator pozvaoca
Sa Androidom KitKat svi kontakti će se ažurirati samostalno. Ukoliko vas pozove neko sa broja koji nemate u imeniku telefon će samostalno potražiti informacije o vlasniku broja, ubaciti njegovu sliku i pronaći GPS poziciju na mapi. Takođe, kontakti bez fotografije će, na osnovu dosupnih informacija sa interneta, dobiti fotografiju sa neke od drugih mreža.

Hangouts preuzima SMS i MMS
Google čet servis sada na jednom mestu objedinjuje SMS, MMS, IM poruke, video pozive, čet i ima opciju da pošalje lokaciju i animirane GIF poruke.

Emotikoni u standardnoj tastaturi
Google tastatura za sve aplikacije sada dolazi sa popularnim animiranim ili statičnim emotikonima.

Štampanje bilo gde i bilo kada
Uz pomoć Google tableta ili smartfona možete da štampate direktno na štampaču pored vas ili preko Google Cloud Print i HP ePrint (i još nekih aplikacija) na udaljenom štampaču, koji je preko interneta povezan sa telefonom ili tabletom.

Bluetooth automobilska podrška
Android KitKat podržava Bluetooth MAP profil koji omogućava razmenu poruka između automobila i Android tableta ili telefona.

02

Google Chromecas
Uz ovaj servis preko Androida možete pratiti omiljene digitalne servise poput Netflixa, YouTuba, Hulua Plus i pritupiti Google Play prodavnici i preko TV uređaja.

Chrome Web pregled
Sve aplikacije koje koriste veb za prikaz sadržaja od verzije KitKat automatski će za to koristiti Chrome aplikaciju.

Device Management aplikacija je preinstalirana
Aplikacija vam pomaže da pronađete zaturen ili izgubljen telefon i dolazi već instalirana u samom OS-u. Savete o korišćenju i koracima koje da preuzmete, ako izgubite Android, pogledajte OVDE.

Reprodukcija zvuka sa nižom potrošnjom energije
Android KitKat donosi mod za slušanje muzike koji, recimo na Nexusu 5 omogućava manju potrošnju energije tokom slušanja muzike i reprodukciju u trajanju do 60 sati.

Dowloads App
Nakon redizajna i uanpređenja ima više opcija za sortiranje aplikacija i pojedinačne opcije za svaki preuzeti sadržaj.

HDR+ fotografije
Telefon će kombinacijom više snimaka napraviti bolju fotku. Fotografije nastale tokom dana imaće prirodnije senke, a one noćne manje šuma.

IR TV upravljač
Od KitKat verzije Androida svi Android uređaji sa IR senzorom moći će da se koriste kao daljinski upravljač za TV, ali i za upravljanje nekim drugim uređajima.

Ugrađen brojač koraka
Android KitKat 4.4 sada od svakog telefona može da napravi sportski gedžet sa brojačem koraka, merenjem potrošnje kalorija i drugim fitnes mogućnostima.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post