Evo šta donosi novi Exynos 5 Octa procesor…

Kompanija Samsung 25. jula predstavila je najnoviji dodatak porodici Exynos, procesor Exynos 5 Octa.

Ove proizvode po prvi put, pokreće procesor sa šest jezgara ARM Mali-T628 GPU. Pošto načini upotrebe mobilnih telefona postaju sve kompleksniji, Samsungov najnoviji procesor za aplikacije ARM Cortex sa osam jezgara daje dizajnerima moćnu alatku za ugrađivanje višestruko podešenih mogućnosti korisničkog interfejsa u samu arhitekturu sistema.

Samsung će novu porodicu Exynos 5 prikazati na izložbi SIGGRAPH 2013.

Samsungov novi Exynos 5 Octa, koji se zasniva na jezgrima ARM Mali-T628 MP6, povećava mogućnosti procesiranja 3D grafike, koje su sada više nego duplo bolje od prethodne generacije ovog procesora.

Najnoviji član porodice Exynos može da izvrši opšte računarske radnje na jedinicama za grafičko procesiranje (Graphics Processing Units, GPGPU) pri čemu ubrzava rad kompleksnih i računski intenzivnih algoritama ili operacija, koje tradicionalno procesira CPU.

Ovaj proizvod podržava i OpenGL ES 3.0 i Full Profile Open CL 1.1, što pruža snagu koja je potrebna u višeslojnom izvođenju najmodernijih, kompleksnih scenarija u igricama, u post-procesiranju, razmeni fotografija i video snimaka, kao i kod opštih operacija multitaskinga sa visokim funkcijama.

“ARM želi dobrodošlicu najnovijem dodatku uspešnoj seriji Exynos Octa 5, koji koristi ARM-ovo rešenje Mali GPU da dramatično poboljša performanse u domenu grafike“, izjavio je Pit Haton, izvršni potpredsednik i direktor divizije za procesiranje medija u kompaniji ARM.

“ARM big.LITTLE i ARM Artisan Physical IP tehnologije i dalje se nalaze u srcu Octa serije, a sada dopunjavaju i novu funkciju koju donosi ARM GPU Compute. Takva kombinacija omogućava neprevaziđene mogućnosti i oblastima kao što su prepoznavanje lica i upravljanje pokretom, kao što na mobilne uređaje donosi kvalitet uređivanja fotografija i video snimaka kao kod desktop računara”, tvrdi Haton.

Najnoviji Exynos 5 Octa procesor pokreću četiri ARM Cortex-A15 procesora na frekvenciji 1.8GHz sa četiri dodatna jezgra Cortex-A7 cores na 1.3 GHz u implementaciji procesa big.LITTLE. To poboljšava mogućnosti procesiranja CPU za 20 procenata u odnosu na prethodni model optimizujući dizajn kojim se štedi energija.

Uz to, IP blok za kompresiju višestrukih slika (MIC) u okviru tog sistema-na-čipu, uspešno smanjuje ukupnu potrošnju energije sistema prilikom donošenja slika ili multimedijalnih sadržaja iz memorije do displej panela.

Ta funkcija za rezultat ima maksimalno uvećanje broja sati za korišćenje mobilnog uređaja sa displejom visoke rezolucije kao što je WQXGA (2500×1600), posebno prilikom surfovanja internetom ili korišćenjem multimedijalnih aplikacija koje zahtevaju često osvežavanje ekrana.

Novi procesor Exynos 5 Octa poseduje i memorijsku širinu opsega od 14.9 GB u sekundi zajedno sa dvokanalskim LPDDR3 na 933MHz, što omogućava brzu obradu podataka koja je vodeća u industriji i podršku za ful HD WiFi displej. Postoji i izbor kodek mehanizama za video opremu u ful HD rezoluciji, sa 60 kadrova u sekundi, za snimanje i puštanje video snimaka od 1080p.

Nova porodica Exynos 5 Octa trenutno se samo predstavlja korisnicima, a u masovnu proizvodnju ući će u avgustu.

Izvor: B92

Related Post