Kako da zaštitite podatke ako vam ukradu telefon

Pametni telefoni doneli su dosta novina, a među njima se svakako nalazi i pomoć za pronalaženje izgubljenog/ukradenog uređaja, odnosno povlačenja podataka sa njih.

LAKO – Postoje i posebne aplikacije koje pomažu u daljinskom brisanju i pronalaženju, ali najbolje je koristiti servise operativnih sistema.

Android
Za korisnike ovih uređaja sistem pronalaženja je sličan kao za IOS. Idete na stranicu Gugl pleja na kojoj je potrebno da se ulogujete istim nalogom kojim ste ulogovani na telefon. Tada u podešavanjima izaberete opciju „moji uređaji“, gde možete na daljinu da uključite zvono, pošaljete poruku, postavite šifru ili obrišete sve podatke koji se nalaze na telefonu.

iOS
Ukoliko ste korisnik ovog operativnog sistema i nestao vam je telefon, možete ga locirati tako što ćete se ulogovati na iCloud nalog na internetu, pronaći opciju „find my iPhone“ i ako je telefon uključen, dobićete lokaciju na kojoj se nalazi. Tada možete da kliknete na opciju za slanje poruke na svoj telefon, a možete ga i zaključati posebnom šifrom ili obrisati sve podatke sa njega.

Izvor: 24 sata