Kako TV pretvoriti u Android

Lako, potreban vam je samo Android dodatak, koji se priključuje na HDMI TV ulaz.

Ukoliko u svom domu želite da napravite kompletno Android okruženje i želite lakše i brže da pristupate multimediji i internetu, onda bi trebalo da razmislite o TV Android uređaju.

Ovakvi dodaci za televizore (TV ne mora biti pametan (smart), dovoljno je da ima jedan HDMI i/ili USB priključak) dostupni su u prodaji kod nas, nisu skupi, a dolaze u malom i zgodnom za nošenje paketu, sa svim potrebnim hardverom.

Na testu smo imali Measy U1A, model srednje klase, prilično uobičajenog izgleda, koji na sebi ima Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich operativni sistem. Google još uvek sve nadogradnje aplikacija i igara vrši i za ICS Android, pa ste u tom smislu bez brige da neku od novih opcija ili aplikacija/igara nećete moći da koristite. Uređaj podržava glasovnu navigaciju kroz menije, omogućava glasovnu pretragu sadržaja i kompletnu personalizaciju sistema, kao da koristite Android ICS tablet.

Na TV uređaj Measy U1A se priključuje putem klasičnog HDMI porta, a napaja se preko microUSB utičnice, koja je s drugog kraja utaknuta u klasičan USB ulaz na TV-u ili u strujni adapter. U pakovanju su Measy U1A Android Mini PC i podugačak USB kabl, za napajanje uređaja strujom (strujni adapter, ukoliko nemate USB priključak na TV-u morate kupiti sami, pogledajte naš predlog OVDE).

Na Android TV uređaju nalazi se microSD ulaz za kartice kapaciteta do 4 GB, klasični USB ulaz za priključivanje bežičnih tastatura i miševa, i još jedan microUSB priključak. Da biste bili sigurni da je Measy Android pravilno priključen i ima struju tu je i plavo LED svetlo na zadnjem delu uređaja.

Measy-U1A-3

Interfejs Andoida je položen, preuzet sa tablet uređaja i sadrži sve uobičajene opcije, uključujući više početnih displeja, ažuriranje Android sistema i sva podešavanja, koja Android, inače ima.

Što se hardvera tiče Measy U1A ima 1 GB radne RAM memorije, 4 GB interne memorije za aplikacije, 3D grafičku jedinicu i Cortex A10 jednojezgarni procesor brzine 1.2 GHz.

Ovaj dodatak je prilično dobar za igranje manje zahtevnih igara, poput Temple Run i Temple Run 2 (sa medium grafikom) ili Angry Birds igara, uključujući najnoviji Angry Birds Go, dok je za Minion Rush ili Asphalt 8: Airbone, ipak, slab. Što se tiče YouTuba i pretrage interneta biće OK, mada će ponekad, kada je u pozadini uključeno više zahtevnih aplikacija znati da zaštuca. Tokom višenedeljnog perioda testiranja nismo naišli na probleme u toku rada i nije bilo značajnijih usporenja ili reagovanja sa odlaganjem. Uređaj radi sasvim odgovarajuće svojim karakterstikama i idealan je za razmenu mejlova, čitanje vest, korišćenje aplikacija, poput Android MONDO portala i pregledanje interneta.

Uravljanje se obavlja pomoću TV daljinskog upravljača, na šta se morate navići i to će vas u početku najviše usporavati, a u ponudi su i daljinski Wi-Fi uređaji, koji maju QWERTY tastaturu, tačped umesto miša i strelice, koje omogućavaju brzu navigaciju. Na Measy U1A možete priključiti i druge tastature, koje imaju WiFi vezu i klasični ili microUSB priključak, poput OVE tastature, koju smo predstavili i sa kojom vam miš i ne treba.

Za Skype morate da nabavite kameru i mikrofon (obično dolaze zajedno u paketu), a za vezu sa internetom ne brinite, jer Measy U1A ima Wi-Fi konekciju, kao i klasičan Android smartfon. Telefonska funkcija, sem preko Vibera ili Skypa, nije moguća, kao ni slanje SMS ili MMS poruka (ova vrsta uređaja ne podržava SIM kartice).

Cena uređaja je 3.990 dinara i može se kupiti na OVOM mestu. Što se preporuke tiče, ukoliko ne tražite baš moćan dodatak za igranje najnovijih igara, ovo je pravi uređaj, koji će vaš TV pretvoriti u pametni Android sistem, uz koji ćete se lako povezati na net i koristiti aplikacije.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post