LG Optimus L9

LG Optimus L9 izaziva konfuziju, zbog više različitih informacija o karakteristikama. Problem je u tome što postoji više verzija ovog pametnog telefona, pa se tako mogu naći informacije koje kažu da L9 poseduje NFC, kameru od 8MP i ekran od 4,7 inča, dok neke druge kažu da L9 nema NFC, da kamera ima samo 5MP i ekran od 4,5 inča. Kako bilo, L9 je u obe verzije daleko bolji telefon od prethodnika koji nosi oznaku L7.

LG Optimus L9 ima veći ekran u odnosu na L7, i rezoluciju od 540 x 960 piksela, što na papiru i nije neka razlika u odnosu na 480 x 800 piksela, ali je svakako vidljiva za oko.

Slabija verzija modela L9 poseduje procesor od 1GHz, dok jača ima procesor od 1,2GHz. Obe verzije koriste Android 4.0 Ice Cream Sandwich, ali od nedavno je moguća i nadogradnja na Jelly Bean, što je svakako lepa vest.

Za razliku od modela L7, koji je svojim izgledom pokušao da imitira izgled skupljih telefona, L9 ima dosta tanju „metalnu“ ivicu, koja čini da izgleda kao crna ploča, sa samo 9,1mm debljine. Prednji deo telefona je gladak i sjajan, a jedini detalji koji se izdvajaju su logo i home dugme, dok back i meni dugmići ostaju tamni sve dok se ne aktiviraju dodirom. Zadnja strana telefona, na kojoj se nalaze kamera, blic i logo, je takođe poboljšana. Ispod poklopca je sve jako lepo raspoređeno, i slotovi za SIM i microSD (32GB)  kartice su vrlo pristupačni.

LG-Optimus-L9

Home srceen na L9 se lako može podesiti, ikonice se vrlo jednostavno mogu rasporediti ali je mana to što dodavanjem novog widget-a uvek ostaje neiskorišćeni prostor. Možda i najbolja sposobnost ovog telefona je Quick Settings menu koji omogućuje brz pristup osvetljenju ekrana, WiFi-u, Bluetooth-u, zvuku i drugim podešavanjima.

Pristup kontaktima i pozivanje je vrlo pojednostavljeno. Unos istih je takođe jednostavan, kao i pozivanje, slanje tekstualnih i email poruka. Standardna aplikacija za pisanje i slanje SMS poruka nije ništa novo ali savršeno funkcioniše.

Kamera se razlikuje od verzije do verzije, i kao što smo već rekli, kreće se u rasponu od 5MP do 8MP. Kamera na poleđini može da snimi pristojan HD snimak, a VGA kamera na prednjoj strani je predviđena za video pozive pa je samim tim i njen kvalitet daleko lošiji.

Litijum-jonska baterija, iako pristojnog kapaciteta (2150 mAh), zahteva punjenje već nakon nešto više od pet sati ekstremnog korišćenja, što i nije tako loše, u poređenju i sa nekim skupljim telefonima. Svakako, prosečan korisnik verovatno nikada neće tako brzo potrošiti bateriju, a u članku „Zašto se baterija brzo troši i kako je uštedeti?” možete naći nekoliko saveta koji će vam itekako biti od koristi kada je ušteda baterije u pitanju.

Na kraju možemo reći da je LG Optimus L9 zaista dobar telefon, pogotovo kada se u obzir uzme odnos cene i performansi.

Detaljnije karakteristike, kao i cenu ovog telefona možete ovde.

Related Post