Može li „smartfon” da nadmudri lopova

Suočeni sa porastom krađe, američki tužioci traže od proizvođača da fabrički ugrade program koji će ukradene telefone da pretvara u beskorisne „cigle”

 Pametni telefoni napravili su revoluciju u komunikaciji, kupovini, upotrebi medija i mnogo čemu drugom, a da su još samo malo pametniji mogli bi da nam se zakunu na večitu vernost. Ovako uvek lebdi opasnost da u trenutku nepažnje na plaži ili u kafiću ostanemo bez ovog vernog pratioca i svih podataka koje smo mu poverili.

Otmica smartfona najbrže je rastući ulični kriminal u SAD. Sve češće je reč o nasilnim incidentima a krađa popularnih „ajfona” se naziva „berba jabuka”. Zbog toga se kancelarija njujorškoj javnog tužioca obratila vodećim proizvođačima sa zahtevom da pronađu tehničko rešenje tako da pametni telefoni posle krađe postanu beskorisne „cigle”.

„Vreme je da proizvođači postanu inovativni u rešavanju ovog problema kao što su bili u dizajnu uređaja koji su nam preoblikovali živote”, smatra predvodnik inicijative „Osigurajte nam smartfone”, tužilac Njujorka Erik Šnajderman.

Zamisao je da uz pomoć tehnologije ukradeni smartfon postane neupotrebljiv na bilo kojoj mreži, bilo gde u svetu, čak i ako je isključen, SIM kartica uklonjena, a telefon izmenjen tako da izbegne pronalaženje.

Pre više od godinu dana američka Federalna komisija za komunikacije je oformila bazu podataka kako bi sprečila korišćenje ukradenih telefona, ali to nije do kraja rešilo problem. Program je ocenjen kao neuspešan, jer veliki broj ukradenih smartfona i dalje može da pristupa vaj-faj mrežama i da radi na mrežama inostranih operatera.

Al Paskval, američki analitičar bezbednosnih rizika, veruje da će mere na kojima insistiraju američki tužioci da reše samo deo problema. Smanjiće cenu ukradenih smartfona, ali neće sasvim da obeshrabri lopove, jer im, osim telefona koji mogu da prodaju u delovima, ostaje plen u vidu osetljivih podataka sačuvanih u uređaju.

„Informacije u telefonu su vrednije od aparata i mogu da se upotrebe za krađu identiteta,” kaže Paskval za En-Bi-Si njuz i dodaje da bi proizvođači trebalo da razviju bolje mere provere vlasnika kao što je otisak prsta.

„Epl” je nedavno objavio da će u operativnom sistemu „ajos 7” povećati bezbednost tako da će svakom ko nije vlasnik biti teško da koristi ili proda telefon. Vlasnik će preko interneta moći da deaktivira ukradeni smartfon čak i ako je kartica uklonjena. U „ajfonu” ostaje aplikacija „Pronađi moj telefon” koja prati ukradeni smartfon i dži-pi-es lokaciju. Na njemu će se stalno pojavljivati poruka „Ovaj telefon je izgubljen. Molim pozovite…”

Sličnu aplikaciju za „ubijanje telefona” je najavio i „Samsung”.

———————————————-

MUP ne može da saopšti podatke

U SAD se svakog minuta ukrade 113 smartfona. U MUP-u Srbije nisu mogli da nam odgovore na pitanja koliko građana mesečno prijavi krađu mobilnog telefona, da li i koliko njih bude pronađeno niti šta građani mogu da preduzmu od mera bezbednost da povećaju šanse za pronalaženje „izgubljenog druga”.

Sva tri operatera mobilne telefonije savetuju korisnicima da zabeleže jedinstveni broj telefona (IMEI), ali ostaje nepoznanica da li je taj broj dovoljan MUP-u da uređaj locira.

„Telenor”, „Telekom” i VIP poručuju korisnicima da im se jave čim posumnjaju na krađu kako bi blokirali karticu i tako izbegli dodatne troškove. U „Telenoru” naglašavaju da korisnicima mogu da saopšte IMEI broj ukradenog telefona ukoliko ga nemaju, jer ih čuvaju u bazi.

———————————————-

Mere predostrožnosti

* Zaštitite telefon i karticu lozinkom i PIN brojem. Budite jednim okom uvek budni. Lopovi vrebaju ljude koji nemarno drže telefon u kafiću ili ga ostavljaju u autu. Omiljena meta su i oni koji šetajući kucaju poruke.

* Zapišite IMEI broj koji se obično nalazi ispod baterije, a ima ga i na kutiji i u ugovoru. Pojaviće se i ako ukucate *#06# u telefon. Posle krađe, ovaj broj treba saopštiti policiji i operaterima koji mogu da naprave listu ukradenih telefona i onemoguće ponovno priključenje na mrežu, kao što se radi u Velikoj Britaniji. Loša vest jeste da mnogo ukradenih telefona završi u inostranstvu i da kradljivci mogu da promene ovaj broj.

* Sa interneta mogu da se skinu aplikacije za pronalaženje zagubljenog ili ukradenog telefona, kao što su „serberus” ili „android lost”. Kontrola nestalog aparata se vrši preko sajta. Moguće je na daljinu obrisati sadržaj es-de kartice i uključiti alarm. Vlasnik izgubljenog telefona će dobiti es-em-es čim novi vlasnik ubaci neautorizovanu SIM karticu, dobiće listu dolaznih i odlaznih poziva i informacije o mreži na koju je telefon naknadno priključen.

* Ako se dogodi krađa, treba promeniti lozinke na svim internet-servisima i društvenim mrežama kojima ste pristupali s telefona.

* Držite se starijeg modela telefona. Lopovi u San Francisku su početkom godine vratili telefon ženi koju su držali na nišanu, jer nije imala najnoviji „ajfon”.

Izvor: Politika | Autor:  J. Kavaja

Related Post