Na prvi pogled: HP Slate 7

Kompanija HP nije odustala od tableta nakon napuštanja svoje WebOS platforme, već posle dužeg perioda zatišja ovoga puta okušava sreću sa Androidom. Pred nama se našao novi 7-inčni HP Slate 7 model koji pokreće Jelly Bean 4.1.1 verziju, poseduje dvojezgarni procesor, nešto nižu cenu u poređenju sa Nexus 7 modelom, ali uz to i nešto inferiorniji hardver. Sve to, u kombinaciji sa činjenicom da se radi o prestižnom brendu na IT polju svakako intrigira mnoge. Pogledajmo o čemu se radi…

Prenosivi i cenovno pristupačni tableti sa dijagonalama ispod 10 inča postaju sve popularniji na tržištu, a konkurencija nastavlja da raste. Najnoviji član u cenovnoj kategoriji od 200 ili bolje rečeno ispod 200 dolara dolazi od kompanije HP koja oživljava proizvodnju tableta sa svojim Slate 7 modelom. Verovatno ste čuli da je pre nešto manje od dve godine ova kompanija prekinula razvoj WebOS platforme i u rekordnom roku rasprodala zalihe TouchPad tableta po simboličnim cenama, i na taj način se povukla iz tablet biznisa.

Danas se HP ponosno vraća na tržište tableta, ovoga puta sa modelom koji pokreće Android operativni sistem, konkretno Jelly Bean 4.1.1 verziju. Benchmark je došao u posed Slate 7 modela, ali nažalost verzije koja nije finalni proizvod, već se radi o engineering sample primerku. Kako nam je HP skrenuo pažnju, primerak koje se nalazi kod ne poseduje konačnu verziju softvera, ali takođe nisu ni isključene neke hardverske promene.

hp_slate_7_6162

Ono što znamo je da se u našem primerku nalazi Rockchip RK3066 čipset, konkretno dvojezgarni ARM Cortex A9 procesor sa frekvencijom rada od 1.6 GHz, koji je ukombinovan sa Mali-400MP4 četvorojezgarni grafičkim čipom. Količina RAM-a je 1GB, dok je skladište veličine 8GB-a, što jeste manje u poređenju sa Google Nexus 7 modelom, ali zauzvrat Slate 7 poseduje microSD slot za kartice.

Dijagonala ekrana ovog modela iznosi 7 inča, ima rezoluciju od 1024 x 600 tačaka (170ppi) i HFFS (High performance Field Fringe Switching) tehnologiju ekrana sa širokim uglovima gledanja. U poređenju sa Nexus 7 modelom koji ima samo prednju kameru, Slate 7 poseduje i zadnju kameru sa senzorom od 3 megapiksela. Kapacitet baterije je 3500 mAh, sa kojom HP obećava pet sati video reprodukcije. HP poseduje stereo zvučnike i Beats Audio tehnologiju zvuka.

Dizajn

Možemo reći da je HP uradio dosta dobar posao pri dizajniranju ovog modela. Sa prednje strane ne razlikuje se preterano od Nexus 7 modela ili drugih 7-inčnih modela sa crnim trakama oko ekrana i prednjom kamerom iznad ekrana, dok su bokovi i zadnja strana druga priča. Bokovi su izrađeni od nerđajućeg čelika, koji pružaju uređaju odličnu čvrstinu, dok su nam se leđa još više dopala. Zadnja strana ovog modela je gumirana, tako da ne ostavlja otiske i pruža jako lep utisak pri držanju. Za sada nam je poznato da leđa dolaze u dve boje – sivoj i jarko crvenoj.

Izvor: Benchmark | Autor: Dragoljub Radovanović

Related Post