Oppo Gangnam Style: Kinez pametnjaković!

Na naše “obale”, tradicionalno siromašne egzotičnim IT “voćem”, ali bogate piratima i tehnologijom, pristao je još jedan brod iz dalekih kineskih luka…

Kineski brodoneo nam je OPPO telefone, pametne gedžete proizvedene od strane kompanije koja je apsolutno nepoznata na ovim prostorima, da ne kažemo, obalama. OPPO je “big deal” u Kini i od nedavno u Americi, na čijem tržištu se nametnuo premijum Blu-Ray plejerima i od nedavno, mobilnim smarfonima koji glatko pariraju najvećim imenima u ovoj industriji.

Find 5 je flagship Android smartfon kompanije OPPO, uređaj koji karakterišu superiorna izrada, odlične performanse i više nego pristojna cena od oko 400 evraza model sa 16 GB. Poređenja radi, Sony Xperia Z, telefon identičnih performansi, ali sa ekranom koji ima mnogo lošije uglove gledanja, košta 250 evra ili više u slobodnoj prodaji (govorimo o zvaničnim cenama, ne onim sa sivog tržišta).

Kada kažemo da OPPO Find 5 ima jedan od najboljih ekrana među svojim flagship kolegama, ni malo ne preterujemo. Predivni 5-inčni IPS panel u 1080p rezoluciji, sa gustinom piksela od 441 ppi, prekriven Gorilla Glass 2 zaštitnim staklom, ima perfektan kontrast, “Samsungoliko” zasićene boje i odlične uglove gledanja. Kada smo ga prvi put upalili i ugledali veselo dizajniran, šareni home screen, poželeli smo da ga oližemo, što je po pokojnom Stivu Džobsu siguran pokazatelj da određeni uređaj ima dobru tržišnu budućnost 🙂

Unutrašnjošću ovog smartfona dominira Qualcomm Snapdragon S4Pro SoC (Silicon-on-chip) sa Quad-core Krait CPU-om na 1.5 GHz i Adreno 320 grafikom, što ga čini apsolutno idealnim za igranje i najzahtevnijih igara: “jeftinije” zadatke tipa surfa i multimedije ovaj telefon odrađuje rutinski glatko i sa minimumom snage. Sve to začinjava solidnih  2 GB RAM-a, što je flagship standard za ovu godinu. Uređaj poseduje A-GPS, Glonass, NFC, DLNA i druge uobičajene stvarčice nalik na Wi-Fi 802.11 b/g/n i Bluetooth 4.0, što ga i sa strane komunikacija stavlja u prvi kvalitativni red. Na žalost zapadne publike, ali na potpunu indiferentnost domaćih kupaca, LTE opcija ne postoji.

Što se tiče kamere, u pitanju je 13 MP autofokus model sa LED flashom, koja pravi slike prosečnog kvaliteta za tu klasu uređaja. Softver za kameru je prilično siromašan, tako da se upotreba neke alternativne cam aplikacije nameće kao imperativ. Srećom, Google Play market ih je pun, a većina je besplatna. Prednja kamera poseduje senzor od 1.9 Mpix, savršeno pogodan za video čet. Poslednja bitna tehnička karakteristika jeste baterija od 2.500 mAh, koja će “normalnom korisniku” potrajati čitav dan.

OPPO Find 5 ima dve mane vredne pomena: uređaj nema Micro SD slot, niti korisnik može samostalno da zameni bateriju. Druga mana nije toliko bitna kao prva, jer se Anroidi od verzije 4+ nikada ne baguju na način koji samo čupanje baterije može da sanira (OPPO Find dolazi sa verzijom 4.1.1, a najavljen je apdejt na 4.2). Kapacitet od 16 GB, sa druge strane, može da predstavlja problem korisniku koji bi svoj novi, lepi i moćni uređaj poželeo da do balčaka napuni filmovima, muzikom i igrama.

Izvor: Mondo

Related Post