Samsung je i u 2015. održao vodeću poziciju na tržištu telefona

Prema najnovijem izveštaju istraživačke firme Gartner, Samsung je bio vodeći smartfon vendor kako za poslednje tromesečje 2015. godine, tako i za čitavu prethodnu godinu. Južnokorejska kompanija je, prema izveštaju, prodala preko 83,4 miliona jedinica telefona u prošlom tromesečju, čime je prigrabila 20,7 odsto tržišta, što je povećanje naspram 19,9 odsto učešća iz 2014. godine.

Apple je, s druge strane, na drugom mestu sa 17,17 odsto tržišnog učešća, što je pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je kompanija iz Kupertina imala učešće od 20,4 odsto. U Top 5 našli su se i Huawei, Lenovo i Xiaomi, sa tržišnim učešćem od 8%, 5% i 4,5%. Kompanija Huawei je ostvarila najveći procentualni rast, sa skokom prodaje od 53 odsto. BlackBerry, koji se žestoko bori da opstane na tržištu, doživeo je novi pad i sve je bliži nultom učešću na tržištu.

Globalno, smartfon prodaja je doživela godišnji rast prodaje od 9,7 odsto u prošlom tromesečju, a Gartnerov izveštaj primećuje da je ovo najniža stopa rasta od 2008. godine.

Izvor: benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + one =