Telefoni sa najizdržljivijom baterijom

Vreme mobilnih telefona kada smo bateriju punili jednom nedeljno odavno je iza nas, zato smo rešili da vam predstavimo telefone koje ne morate da punite baš svaki dan.

Mobilni telefoni su dolaskom jakih kamera, odličnih MP3 plejera i GPS navigacije ostali uskraćeni za dugotrajnu izdržljivost baterije i danas je njeno trajanje jedan od najbitnijih staviki prilikom izbora novog smartfona ili čak i običnog telefona.

Veliki displeji i napredne funkcije, uključujći višejezgarne procesore, crpe bateriju brzo, pa su čak i putni punjači, odnosno mini akumulatori, postali svakodnevni deo naše opreme.

Nažalost, kapacitet baterije još uvek u velikoj meri diktira veličinu i težinu uređaja, pa se u telefonima sa displejom većim od 4 inča uglavnom nalaze i najjače baterije. Takvi uređaji sami po sebi su veći i korisnik lakše “proguta” to što je takav uređaj možda donekle nezgodniji za rukovanje i teži.

Ovog puta izabrali smo pametne telefone i nekoliko fableta koji imaju bateriju kapaciteta najmanje 2.500 mAh, pa naviše. Da se ne bismo oslonili samo na brojke, jer kapacitet baterije nije jedini i dovoljan uslov za njeno trajanje, pomogli smo se i detaljnim testovima sa GSMArena sajta, u okviru kojih se mogu pronaći i precizne informacije o trajanju baterije odabranih telefona, u satima.

Trudili smo se da pronađemo telefone što većeg cenovnog raspona i one koji se mogu pronaći u ponudi domaćih operatera, kako biste što lakše mogli da donesete odluku prilikom neke od narednih kupovine smartfona. Klikom na linkove u naslovu telefona pronaći ćete dodatne informacije o hardveru i softveru, kao i testove tih uređaja.

LG G2
Najjači LG model došao je kao pravo osveženje u Android svet i sa sobom doneo inovativan način upravljanja i, pored ostalog, i bateriju kapaciteta 3.000 mAs, koja tokom neprekidnog rada može da izdrži do 62 sata.

Razgovor na 3G mreži: do 25 sati
Internet surfovanje: oko 11 i po sati
Gledanje videa: do 12 sati.

Cena: Od 1 dinara u postpaid ponudi.

01

Samsung Galaxy Note 3 i Galaxy Note 2
Inovativna fablet linija korejske kompanije poznata je po olovčici, odličnim hardverskim performansama, ali i po izdržljivoj bateriji. Galaxy Note 3 prema detaljnim testovima može da izdrži do 75 sati neprekidnog rada sa baterijom od 3.200 mAh (koja je izmenjiva), dok Note 2 izdržava nešto kraće, do 69 sati, uz “kraću” bateriju za 100 mAh (takođe imenjiva kada korisnik to pželi).

Specifikacije potrošnje baterije (Note 3/Note 2)
Razgovor na 3G mreži: 18 sati/skoro 17 sati
Internet surfovanje: 9 sati/8 i po sati
Gledanje videa: 13 i po sati/11 i po sati.

Cena: Note 3 od 1 dinara ili oko 730 evra u slobodnoj prodaji, Note 2 oko 600 evra.

02

Sony Xperia Z1
Stakleni telefon sa metalnim ramom želja je mnogih korisnika, a u njega je ugrađena baterija kapaciteta 3.000 mAh. Sony će definitivno najduže izdržati u stendbaj modu, odnosno u modu čekanja, jer ima Stamina mod baterije, koji isključuje opcije za povezivanje (sem mreže) dok je displej telefona ugašen). Ipak, u svakodnevnom radu, i pored baterije visokog kapaciteta Xperia Z1 nije među najboljima po pitanju autonomije, jer izdržava oko 53 sati rada.

Razgovor na 3G mreži: do 27 sati
Internet surfovanje: oko 6 sati
Gledanje videa: 6 i po sati.

Cena: Od 1 dinara u postpaid ponudi, oko 750 evra u slobodnoj prodaji.

03

Nokia Lumia 1520, rkorder po trajanju baterije!
Finski prvi fablet i smartfon godine, koji je izabralo preko milion glasača, diči se sjajnom kamerom PureView tehnologije rezolucije 20 megapiksela, displejom od preko 6 inča i baterijom kapaciteta 3.400 mAh koja je rekorder izdržljivosti, jer traje do 107 sati neprekidnog rada.

Razgovor na 3G mreži: do 29 sati
Internet surfovanje: oko 13 sati
Gledanje videa: 12 i po sati.

Cena: Oko 750 evra u slobodnoj prodaji.

04

Lenovo P780
Jedan od četiri Android smartfona, koja je Lenovo ekskluzivno plasirao na naše tržište ponosi se svojom povoljnom cenom (u odnosu na svoje konkurente iste klase), dobrim dizajnom (koji istina podseća na popularnije konkurente), ali i jedinstvenom baterijom od čak 4.000 mAh. Baterija je u stanju da izdrži do tri i po dana konstantne upotrebe, što je za kvadkor Android uređaj iznad proseka.

Razgovor na 3G mreži: do 25 sati
Internet surfovanje: oko 10 sati
Gledanje videa: Oko 10 sati.

Cena: Od 1 dinara u postpaid ponudi i oko 39.000 dinara u slobodnoj prodaji.

05

HTC One Max
Metalni HTC-ov fablet donosi nam skener otiska prsta i napredne Android usluge u stilizovanom i prepoznatljivom HTC pakovanju, koje je dopunjeno baterijom kapaciteta 3.300 mAh. Prema detaljnim testovima sposobna je da izdrži do 81 sat neprekidne upotrebe.

Razgovor na 3G mreži: do 22 i po sata
Internet surfovanje: oko 11 sati
Gledanje videa: 12 sati.

Cena: Od 1 dinara u postpaid ponudi i oko 750 evra u slobodnoj prodaji.

06

Huawei Ascend Mate
Fablet iz Kine oduševio nas je svojim sjajnim performansama, ali i trajanjem baterije, koja će izdržati gotovo isto koliko i HTC One Max. Iako je displej veliki, a pod haubom je jako hardversko srce, baterija kapaciteta 4.050 mAh traje do 81 sat neprekidnog korišćenja.

Razgovor na 3G mreži: do 25 sati
Internet surfovanje: oko 8 sati
Gledanje videa: oko 12 sati.

Cena: Oko 350 evra u slobodnoj prodaji.

07

Samsung Galaxy S4 I9505 i Galaxy S4 active
Telefon koji će uskoro zameniti Galaxy S5 (možda već u februaru) donosi ono najbolje od Androida i TouchWiz iskustva, a pomognuto je baterijom kapaciteta 2.600 mAh (koja se može menjati). Baterija je, prema testovima izdržljivosti, sposobna da traje do 69 sati tokom neprekidnog rada. Srodnik sa Active dopunom u imenu ima istu bateriju kapaciteta 2.600 mAh, koja traje do 57 sati neprekidnog korišćenja.

Razgovor na 3G mreži: do 18 sati/16 i po
Internet surfovanje: oko 7 i po sati/7 i po
Gledanje videa: oko 12 i po sati/7 sati.

Cena: Od 1 dinara u postpaid ponudi (S4 Active) i oko 680 evra uslobodnoj prodaji (S4 Active 660 evra).

08

Lenovo K900
Trenutno najjači Lenovo smartfon u Srbiji dolazi sa Intel tehnologijama, koje obezbeđuju da sa dualkor procesorom radi na nivou Galaxyja S3, što se performansi tiče, a on je kvadkor, ali sa znatno manjom potrošnjom baterije. Uz displej od 5.5 inča baterija kapaciteta 2.500 mAh obezbeđuje do dva dana neprekidne upotrebe što je dobar rezultat.

Razgovor na 3G mreži: do 12 sati
Internet surfovanje: oko 7 sati
Gledanje videa: oko 9 sati.

Cena: Od 1 dinara uz postpaid paket, 59.999 dinara u slobodnoj prodaji.

09

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić