Test: Gigabyte GSmart Roma R2

Od poznate tajvanske kompanije na test nam je došao još jedan cenovno pristupačni Android smartfon. GSmart Roma R2 je telefon iz niske klase, sa nešto skromnijim specifikacijama. Kod njega srećemo omanji 4-inčni IPS ekran, dvojezgarni procesor, 1GB RAM-a i 5MP zadnju kameru sa 720p video snimanjem. Kao što je to čest slučaj sa Gigabyte modelima, prisutna je i Dual Sim podrška, a po pitanju softvera, dolazi sa Jelly Bean 4.2.2 verzijom Androida. Ovakav uređaj svakako ima svoju ciljnu grupu, daleko veću nego što se to čini na prvi pogled…

Test: Gigabyte GSmart Roma R2

Namenjen pre svega tržištima zemalja u razvoju, gde dakako ubrtajamo i Srbiju, Gigabyte u svojoj GSmart porodici nudi još jedan telefon sa umerenijom cenom. U poređenju sa GSmart Tuku T2 modelom kojeg smo testirali nedavno, Roma R2 ima ipak nešto superiornije specifikacije, ali on i dalje pripada entry level klasi uređaja. Hardver je svakako srazmeran njegovoj ceni, tako da ovde nema previše iznenađenja. Korisna mogućnost vam može biti Dual Sim podrška, ukoliko imate dve kartice različitih operatera, a želite da ih koristite u jednom uređaju.

01

Hardver

Šta se nalazi unutar GSmart Roma R2 modela? Pre svega, srce smartfona je dvojezgarni Cortex A7 procesor frekvencije 1.2 GHz-a, ukombinovan sa Mali-400MP grafičkim čipom. Ova dva elementa zajedno sačinjavaju MediaTek MT6572 čipset. Za razlku od GSmart Tuku T2, umesto 512MB imamo 1GB radne memorije, šzo pruža nešto veću slobodu. Interno skladište je nešto manje kao i kod svih cenovno pristupačnijih smartfona, veličine je 4GB, od kojih je dostupno samo 2.54GB (1.27GB za aplikacije, 1.27GB za ostale fajlove). Zadnja kamera je rezolucije 5MP, ima LED blic i sposobna je za snimanje 720p videa. Uređaj se napaja od strane 1400 mAh Li-Ion baterije. Kompletne specifikacije možete videti u priloženoj tabeli.

Specifikacije:

GSmart Roma R2 GSmart Tuku T2
Dimenzije 125 x 63.2 x 9.3 mm 124 x 63.5 x 11.8 mm
Masa 125 g 125 g
Baterija Li-Ion 1400 mAh Li-Ion 1500 mAh
Ekran 4″, IPS, 800 x 480 (233 ppi) 4″, TFT TN, 800 x 480 (233 ppi)
Kamera 5MP, LED blic, 720p video 5 MP, LED blic, 720p video
Prednja kamera 0.3 MP 0.3 MP
Procesor Dual Core Cortex A7 na 1.3 GHz, Mali-400MP GPU – MediaTek MT6572 čipset Dual Core Cortex A5 na 1 GHz, Adreno 203 GPU – Qualcomm Snapdragon MSM8225 čipset
Memorija 4GB skladište, 1GB RAM-a 4GB skladište, 512MB RAM-a
Proširenje memorije microSD do 32GB microSD do 32GB
Priključak za slušalice 3.5mm 3.5mm
Operativni sistem Android 4.2.2 (Jelly Bean) Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich)
Konekcije microUSB, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 microUSB, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0
Prenos podataka HSDPA, HSUPA HSDPA, HSUPA
GPS A-GPS A-GPS

Dizajn

Pakovanje Gigabyte GSmart Roma R2 telefona je klasične “eko braon” boje, i unutra se nalazi standardna oprema. Ona uključuje punjač, microUSB kabl, klasične slušalice i prateću dokumentaciju. Pre svega, reč je o omanjem i kompaktnom smartfonu crne boje. Takođe je dostupan u beloj, plavoj i crvenoj varijanti. Dizajn je interesantan, i posebno se ističe zakošenim, blago gumiranim elementima iznad i ispod ekrana. Bokovi su podeljeni linijom na dva dela, od kojih donji čini zadnji poklopac.

Sa leve strane imamo Volume tastere. Rupica mikrofona se nalazi na padajućem delu sa Gsmart natpisom. Široko i sasvim prijatno na dodir Power dugme je na desnom boku, dok na vrhu imamo microUSB port i 3.5mm ulaz za slušalice. Pozadina je izrađena od mat, mekane, blago gumirane plastike. Pozadi imamo 5MP kameru, desno od nje LED blic, dok se pri dnu nalazi široka linija iza koje je smešten zvučnik. Ispod poklopca imamo 1400 mAh bateriju, microSD slot i odmah do njega dva slota za Sim kartice regularne veličine.

Softver

Gigabyte GSmart Roma R2 dolazi sa Android Jelly Bean 4.2.2 verzijom operativnog sistema. Korisnički interfejs je baziran na Stock AOSP verziji Androida, nešto što autor lično preferira, tako da je skoro identičan interfejsu Nexus 4 modela, naravno pre njegove nadogranje na Android KitKat. Jedina razlika je G oznaka na Lockscreen-u i to što postoje dva indikatora za jačinu mreže u gornjem desnom uglu ekrana, pošto je reč o Dual Sim telefonu. Pre nego što pozovete nekog, u notifikacionom panelu možete izabrati preko koje mreže ćete to uraditi. Takođe, ovde možete podesiti i koji će biti podrazumevani operater za pozive, ili ostaviti opciju da vam se pojavi prozorčić kojeg ćete provajdera mobilnih usluga koristiti za poziv. Isto važi i za SMS poruke. Ništa što do sad već nije viđeno kod prethodnih Gigabyte modela.

02

Utisci u radu

Ovo je telefon koji je manjih dimenzija i dosta je lagan sa svojih 125 grama. Ima zanimljiv dizajn i relativno je tanak. Tačnije, njegova maksimalna debljina iznosi 9.3mm, ali pošto ima ove elemente sa nagibom, ostavlja utisak da je tanji nego što to zapravo jeste. Prosto je neverovatno kada se naviknete na korišćenje smartfona sa ekranima od 5 ili više inča, koliko vam se ovakav telefon čini malim. To uopšte nije loša stvar, jer se ovakav telefon mnogo lakše koristi jednom rukom i dosta je prenosivijiji. Roma R2 je pristojno izrađen, a najviše nam se dopada osećaj koji meka blago gumirana plastika ostavlja dok ga koristite.

Ekran je identične dijagonale i rezolucija kao kod Gigabyte GSmart Tuku T2 smartfona, ali je njegov kvalitet ipak nešto bolji. Najveću zaslugu nosi tip panela koji se koristi, tačnije IPS umesto inferiornijeg TFT TN-a. Ovde nemamo toliko hladne tonove i uglovi gledanja su dosta veći, tako da je celokupan prikaz dosta prijatniji. On i dalje nije preterano oštar sa 800 x 480 rezolucijom, ali na ovoj dijagonali dobijamo sasvim pristojnih 233 piksela po inču. Boje su tople i ostavljaju pozitivan utisak pri korišćenju. Ukratko, više nego prihvatljiv ekran za cenovnu klasu u kojoj se ovaj telefon nalazi.

Pošto je reč o cenovno pristupačnijem smartfonu, ne može se očekivati četvorojezgarni procesor najnovije generacije. Umesto toga, imamo skromniji dvojezgarni Cortex A7 na 1.3 GHz, koji nudi pristojne performanse. Kada kažemo pristojne, mislimo na to da je utisak tokom korišćenja pozitivan. Ipak, nisu sve akcije potpuno glatke i trenutne. Animacije nisu toliko fluidne, a izvršavanje akcija ima blagu zadršku, ali i dalje u sasvim prihvatljivoj meri, obzirom na to kakav se procesor i grafički čip ovde koriste. Surfovanje na 4-inča nije idealno iskustvo i zahteva više zumiranja s obzirom na rezoluciju, ali je i dalje više nego prihvatljivo iskustvo za ovaj cenovni rang.

Gigabyte GSmart Roma R2 Gigabyte GSmart Tuku T2
Quadrant 3276 2647
Nenamark 1 66.7 fps 51.6 fps
Nenamark 2 42.0 fps 30.4 fps
Vellamo 1646 996
Antutu 10803 6888
Linpack 57.657, 85.879 43.49, 39.817
BenchmarkPi 489ms 711ms
CF-Bench 7577 5047
Sunspider 1831ms 2040ms
BrowserMark 1772 973
Peacekeeper 506 326
Octane 1343 707
SmartBench 2052 1905
GFXBench 2.5 Egypt Offscreen 7.8 fps
GFXBench 2.5 Egypt Onscreen 14 fps
Epic Citadel 31.2 fps
3D Mark Ice Storm 1824 720p, 921 1080p

Autonomija baterije Gigabyte GSmart Roma R2 modela nas nije oduševila. Štaviše, istu bi okarakterisali kao ispodprosečnu. Sa osvetljenjem ekrana postavljenim na maksimum, izvukli smo samo 3 sata i 17 minuta surfovanja, pre nego što je indikator pokazao kritičnih 3% preostalog kapaciteta. Ukoliko planirate da češće koristite smartfon u toku dana, najverovatnije ćete biti u potrazi za utičnicom da dopunite bateriju, što svakako neće obradovati mnoge korisnike.

Kamera

Senzor zadnje kamere ovog modela ima rezoluciju od 5 megapiksela, ali (sasvim očekivano) nismo preterano zadovoljni kvalitetom fotografija koje pruža. Prvenstveno, šum je itekako izražen, fotke deluju mutnjikavo i bez preterane količine sitnih detalja. Druga stvar je nedostatak auto ili ručnog fokusa, tako da nećete moći da fotografišete u makro režimu. Boje ipak deluju kao relativno tačne. Snimci nisu preterano bolji. Takođe imamo dosta šuma, a pored njih i pojavu artefekata, a zatim i nedostatak generalne oštrine ili detalja, u toj meri da bismo rekli da je ovo više upscale-ovan 480p, nego pravi 720p snimak. Framerate je sa druge strane sasvim dobar, i video je tečan sa 30.020 FPS-a. Ukupna ocena – ispodprosečna kamera.

Zaključak

Osnovni utisak nakon testiranja nam je da je Gigabyte GSmart Roma R2 veoma solidan telefon. Prvenstveno je namenjen osobama koje nemaju ili ne žele da potroše previše novca na kupovinu Android smartfona, i/ili onima koji traže telefon manjih dimenzija, udoban za korišćenje jednom rukom. Njegove specifikacije ne oduševljavaju zahtevnije korisnike, ali se može reći da dobijate upravo onoliko koliko plaćate – ni manje ni više, i da to dobijate bez neke posebne greške ili kompromisa za cenovnu klasu.

03

Roma R2 je solidan izbor kada je budžet nizak, a potreban vam je telefon sa Dual sim podrškom. Malo je skuplji od Gigabyte GSmart Tuku T2 modela, ali nešto bolji po pitanju ekrana, radne memorije, performansi i ima svežiju verziju Androida. Sa dizajnerske strane, generalno dopadljiv i kompaktan smartfon, odličan za korišćenje jednom rukom.

Što se tiče oštrine ekrana, rezolucija od 800 x 480 tačaka je malo zastarela i ne tako visoka, ali na 4 inča i dalje pruža jako prihvatljiv prikaz. Performanse nisu idealne, ali Roma R2 nije previše usporen i itekako je upotrebljiv telefon. Skoro pa AOSP verzija Androida sa kojom dolazi pruža korisničko iskustvo blisko onom kakvog ga je Google zamislio. Najveći nedostaci kod ovog modela pored malog internog skladišta su kamera, ali i autonomija baterije, što je verovatno stavka koja je koštala ovaj inače sasvim povoljan smartfon nagrade. U trenutku pisanja teksta poznata nam je samo okvirna cena od oko 140 evra, što čini Roma R2 budžetni smartfon solidnom kupovinom.

Prednosti

– Dual Sim
– Više nego prihvatljiv IPS ekran
– AOSP Android 4.2.2

Mane

– Samo 2.54GB skladišta na raspolaganju
– Lošija autonomija baterije
– Ispodprosečan kvalitet kamere

Cena: oko 140 evra u zemlji suseda

Uređaj na test ustupio Asbis.

Izvor: Benchmark | Autor: Dragoljub Radovanović

Related Post