Test: Prestigio MultiPad 8.0 HD

Broj tableta sa 8-inčnom dijagonalom ekrana ubrzano raste. Nakon testova Ultra Duo, Pro Duo i 8.0 Note tableta iz Prestigio asortimana, stiže nam i MultiPad 8.0 HD. Za razliku od prethodno navedenih, odnos njegovih stranica nije 4:3, već pomalo nestandardan 15:9. U tabletu se nalazi pristojan dvojezgarni Cortex A9 procesor, 1GB RAM-a, a što se tiče softvera tu je skoro pa Stock Android Jelly Bean 4.2.1 verzija. Cena od 13 hiljada dinara deluje pristupačno, ali pogledajte detaljnije šta sve dobijate za taj novac…

U nižoj cenovnoj klasi na našem tržištu posebno se ističe kompanija Prestigio sa svojim pristupačnim i generalno solidnim tabletima. Za korisnike koji nisu prezahtevni po pitanju hardvera, ili za onu drugu grupu koja nema preterano visok budžet, u ponudi se nalaze modeli kao tablet o kojem pišemo u ovom tekstu. U potrazi ste za uređajem ovog tipa a na raspolaganju vam se nalazi svota novca ispod 15 hiljada danara? Danas na testu imamo MultiPad 8.0 HD, koji se lako može zadesiti da ispunjava vaše uslove za kupovinu.

Dijagonala ekrana ovog modela sa kojim se srećemo danas svakako nije baš toliko dugo prisutna na tržištu. Ona je pre svega nastala kao rešenje koje bi trebalo da premosti jaz između 7-inčnih i 10-inčnih tableta. Jedan vam je premali, drugi preveliki, zašto onda ne bi kupili nešto između? 8-inčni modeli kompanije Prestigio su do sada dolazili sa 4:3 aspektom kao recimo iPad Mini, ali sada po prvi put je tu, moramo reći, pomalo nestandardan 15:9 odnos stranica. On će svakako ponuditi nešto veću površinu ekrana u odnosu na 7-inčne modele, ali ostaje pitanje da li vam taj dodatni inč znači?

prestigio_multipad_8_hd_s

Tableti danas mogu dolaziti sa prilično moćnim hardverom, kojeg ipak ne možete očekivati u modelu iz ove cenovne kategorije, ali tu su ipak sasvim pristojne specifikacije. Procesor koji pokreće MultiPad 8.0 HD je dvojezgarni Cortex A9 sa frekvencijom rada od 1.5 GHz, a uz njega ide takođe dvojezgarni Mali 400MP grafički čip. U pitanju je AmLogic AML8726-MXS čipset. Radne memorije ima 1GB i DDR3 je tipa, dok je interno skladište 8GB, ali ga možete proširiti microSD karticama do 32GB-a.

Teme ekrana smo se već dotakli i njegova 8-inčna dijagonala vam je poznata, ali ćemo ovde samo dodati informaciju da rezolucija od 1280 x 768 piksela nudi tabletu oštrinu od 186 piksela po inču. Zadnja kamera na ovom modelu nije prisutna, mada je po našem mišljenju ona i nije preterano korisna na uređaju kao što je tablet. Sa druge strane, prednju kameru ćete svakako koristiti u video komunikaciji i njen senzor je rezolucije 0.3 megapiksela. Litijum jonska baterija kapaciteta 5000 mAh zvuči dobro na papiru, ali kakvu smo autonomiju izvukli iz nje možete pročitati nešto dalje u testu…

prestigio_multipad_8_hd_2_s

Dizajn

Pakovanje je za većinu Prestigiovih modela po izgledu dosta slično, a to se isto može reći i njegovu nešto bogatiju sadržinu. Tablet stiže u kutiji kvadratnog oblika sa šarom crnih i sivih kvadratića. Napred je smeštena slika tableta, njegove ključne specifikacije dok detaljnije specifikacije možete pronaći na njenoj pozadini. Uklanjanjem poklopca zatekli smo tablet u crnoj “kožnoj” futroli sa crvenim šavovima i unutrašnjom postavom iste boje. Ispod nje imamo par knjižica, dok smo sa strane zatekli microUSB kabl i punjač, ali takođe i dosta koristan USB OTG kabl-adapter.

Izgled Prestigio MultiPad 8.0 HD modela je svakako nešto što je već viđeno nebrojano puta u prošlosti. Ovaj 15:9 odnos stranica nudi generalno pravougaon oblik sa nešto više zaobljenim ćoškovima i sa prednje strane klasičnim i ne preterano uzanim crnim trakama oko ekrana. Lokacija prednje kamere sugeriše da je standardna orijentacija Landscape, ali nama je ipak bilo lagodnije korišćenje u Portrait orijentaciji.

img_0429_s

Bokovi tableta su sive boje, i ako bi posmatrali tablet u njegovoj preporučenoj orijentaciji, sa gornje strane imamo Power i Volume dugmad i rupicu mikrofona. Levi i donji bok su prazni, dok se na preostalom desnom nalazi 3.5mm ulaz za slušalice, microSD slot, microUSB port i DC ulaz za punjenje tableta. Punjenje se takođe može izvršavati i kroz microUSB port. Pozadina je crna i blago gumirana, tako ga pruža dobar osećaj pri držanju i na njoj nisu toliko vidljivi otisci prstiju. Pozicija zvučnika nije najbolja rešena jer ga možete prekriti prstima ako tablet držite u Landscape položaju.

Izvor: Benchmark | Autor: Dragoljub Radovanović

Related Post