Zašto se baterija brzo troši i kako je uštedeti?

Brzo „curenje“ baterije je dosta čest problem, sa kojim se susreću korisnici pametnih telefona. Istina je da one još uvek ne mogu trajati značajno dugo, ali se trajanje itekako može produžiti.

Često su ljudi nezadovoljni određenim markama i modelima telefona, jer kako kažu, baterija se jako brzo troši, a ne znaju da njihovu bateriju zapravo prazne određene aplikacije ili loše podešene opcije. Kako bi to i mogli da znaju, kada u prodavnici telefona ili servisu, najčeše dobiju samo nestručan odgovor sa obrazloženjem da se Android puni svaki dan.

Da ne bude zabune, saveti u nastavku teksta mogu vam biti od velike koristi, ali podrazumeva se da je baterija vašeg telefona ispravna i formirana na pravilan način, kao što je opisano u članku Kako pravilno formirati bateriju.

Dakle, ako primetite da se vaša baterija suviše brzo troši, najpre treba ustanoviti šta je to što vuče najviše njene snage. Kako to možete ustanoviti? Ovo je vrlo jednostavno- sve što je potrebno da uradite, jeste da uđete u podešavanja, a zatim u bateriju i vidite šta to „isisava“ vašu bateriju (Settings> Battery > Battery use). Na primer, bateriju u velikoj meri može trošiti galerija, a da bi ste rešili ovaj problem potrebno je isključiti opciju sinhronizacije sa Picasa Web Albums i Google Photos (Settings> Accounts & sync> Gmail).

Osim aplikacija, i druge stvari mogu uticati na brzo trošenje baterije, pa smo s toga pripremili 11 saveta koji vam mogu pomoći da sačuvate bateriju i makar malo produžite njeno trajanje.

1.Smanjite osvetljene ekrana (Setings> Sound & Display> Brightness).

2.Ugasite nepotrebe aplikacije, koristeći Task Manager.

3.Deinstalirajte aplikacije koje su vam nepotrebne i ne koristite ih.

4.Instalirajte antivirus program (npr. Avast).

5.Ugasite servise koji vam trenutno nisu potrebni (Bluetooth, GPS i Wi-Fi).

6.Isključite widgete koji vam nisu neophodni.

7.Isključite vibraciju i glasne tonove notifikacija.

8. Rešite se live wallpapera, jer oni u velikoj meri troše bateriju.

9.Podesite screen timeout na najmanji mogući vremenski interval (Settings > Sound & display > Screen timeout).

10.Onemogućite korišćenje 3G mreže.

11.Podesite internet na GSM only (Settings> Wireless and Networks> Mobile Networks> Network Mode> GSM only).

Nadamo se da ćete primeniti neke od ovih saveta, i da će vam oni pomoći da sačuvate makar nekoliko procenata baterije.

Related Post