Vaši omiljeni sajtovi, nekad i sada (foto)

Web stranice koje svakodnevno posećujete dok surfujete internetom nisu oduvek izgledale tako uređeno i moderno kao danas. Ukoliko se vratimo deset i više godina unazad, i prisetimo kako su nekad izgledali sajtovi bez kojih danas ne možemo da zamislimo život, primetićemo da su promene ogromne.

sajt

Koliko izgled sajtova utiče na nas?

Dizajn web stranica u početku nije bio u prvom planu, ali vreme je pokazalo da vizuelni identitet sajta ima veoma bitnu ulogu.

Vodeći ljudi velikih kompanija uvideli su da bi promenom izgleda stranice mogli da privuku veći broj posetilaca, i tada je počela trka za što kvalitetnijim web dizajnom. Verovali ili ne, pored sadržaja, izgled web stranice je glavni faktor na osnovu koga prosečan korisnik interneta odlučuje da li će se ponovo vratiti na taj sajt ili ne.

sajt

U drugoj polovini 90–tih godina, jedan od najpopularnijih sajtova za pretragu interneta bio je Yahoo, pa tek onda AltaVista, i danas najbolji Google. Slike i video klipovi u početku su bili u drugom planu, a akcenat se stavljao uglavnom na sadržaj.

Šta se promenilo? Yahoo je na naslovnoj stranici imao previše sadržaja koji je odbijao korisnike njihovog sajta. Novi dizajn doneo je slike koje su malo razbile monotoniju, ali čak i danas je Yahoo daleko od odličnog dizajna.

2. Google – Jednostavnost osvaja svet

google

Manje je više. Kroz svoju evoluciju, sajtovi su sve više težili jednostavnosti, i to je jedan od osnovnih razloga zašto je Google „pobedio” Yahoo.

Šta se promenilo? Google je danas bez konkurencije najpopularniji pretraživač na svetu, a dizajn njegove naslovne stranice ne može biti jednostavniji. Ukoliko uporedite dizajn dva pomenuta internet pretraživača, jasno je da se Googleova promena ka još većoj jednostavnosti isplatila.

3. Myspace – Najbolji primer lošeg dizajna

Myspace

Ukoliko pripadate mlađoj generaciji verovatno i ne znate šta je Myspace. Kao jedna od prvih društvenih mreža koja je zabeležila veliku popularnost na ovim prostorima, najbolji je primer kako možete izgubiti korisnike upravo zbog lošeg dizajna. Ideja ovog sajta bila je da dozvoli svakom korisniku da sam uređuje teme na svojoj profilnoj stranici, i to je dovelo do velikih razlika i nepreglednosti.

Šta se promenilo? Zbog ove loše procene dizajna, kompanija je izgubila milione korisnika koji su prednost dali Facebooku, iz istih razloga zbog kojih su se okrenuli Googleu umesto Yahoou. Novim dizajnom su pokušali da se vrate pre nekoliko godina, ali izgleda da su suviše zakasnili.

4. Facebook – Ne menjaj taktiku koja donosi rezultat

Facebook

Facebook je od svog nastanka postavio određene standarde kojih se pridržava i danas. Odličan dizajn i pravilno izabrane boje koje „ne napadaju” korisnike, vrlo brzo su donele rezultate i ovo je postala najpopularnija društvena mreža na svetu.

Šta se promenilo? Izgled web sajta Facebooka prolazio je kroz razne faze, ali ove vizuelne promene nisu uticale na ponašanje korisnika, i to je najbolji dokaz da se izgled ove stranice menjao na pravi način. Ova društvena mreža i dalje je laka za korišćenje (popularno user-friendly) kako postojećim korisnicima, tako i onima koji tek otvaraju profile na njoj.

5. YouTube – Googleova škola razumljivog dizajna

YouTube

YouTube je kroz svoju desetogodišnju istoriju takođe pretrpeo velike promene u dizajnu, ali je ipak uspeo da zadrži jednostavnost koja korisnicima olakšava snalaženje na sajtu.

Šta se promenilo? Ovaj sajt je trenutno ubedljivo najpopularniji za razmenu video sadržaja, a s obzirom da ga je 2006. godine kupio Google, nema sumnje da će i u budućnosti zadržati tu titulu.

Sve veća potražnja za dizajnerima web sajtova

Internet nastavlja da se menja i raste iz dana u dan, i taj proces je nemoguće zaustaviti. Iz tog razloga na tržištu je sve veća potražnja za stručnjacima koji će osmisliti i kreirati web stranice. Pored toga što web i print dizajneri lako dolaze do novih poslova, njihov rad je i veoma dobro plaćen.

Ukoliko želite da postanete dizajner i svoj talenat pretvorite u traženo zanimanje, važno je istaći da period obuke za ovaj posao ne traje dugo, a kasnije otvara mnoge mogućnosti.

Izvor: blic.rs

Related Post