6 načina da se izbrišete sa interneta

Vrlo je verovatno da su vaši lični podaci biti dostupni javnosti. A pod “javnošću” mislimo svima svuda. Dakle, kako se brisanje sa interneta može sprečiti da kompanije dobiju vaše informacije? Kratak odgovor: ne može. Nažalost, nikada se ne možete potpuno ukloniti sa interneta, ali postoje načini da minimizirate svoj online trag. Evo nekoliko načina da se to uradi.

1. Izbrišite ili deaktivirajte račune za kupovinu, društvene mreže i web usluge

Razmislite na kojim društvenim mrežama imate profile. Osim velikih, kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn i Instagram, imate li još uvek javne račune na sajtovima kao što su Tumblr, Google+ ili čak MySpace? Na kojim ste sajtovima za kupovinu registrovali?

Da biste se oslobodili ovih naloga, idite na postavke naloga i samo potražite opciju da deaktivirate, uklonite ili zatvorite svoj nalog. U zavisnosti od naloga, možete ga pronaći pod Bezbednost ili Privatnost, ili nešto slično tome.Ako imate problema sa određenim nalogom, pokušajte da potražite na mreži “Kako obrisati”, a zatim ime računa koji želite da izbrišete. Trebalo bi da ste u mogućnosti da pronađete neke instrukcije o tome kako da izbrišete određeni nalog.

Ako iz nekog razloga ne možete da izbrišete nalog, promenite informacije u nalogu na nešto drugo osim na stvarne informacije. Nešto lažno ili potpuno slučajno.

2. Uklonite se sa sajtova za prikupljanje podataka

Postoje kompanije koje prikupljaju vaše podatke. Oni se zovu brokeri podataka i imaju imena kao što su Spokeo, Whitepages.com, PeopleFinder, kao i mnoštvo drugih. Oni prikupljaju podatke od svega što radite na mreži i zatim prodaju te podatke zainteresovanim stranama, uglavnom da bi vam se konkretnije reklamirali i prodali više stvari.


DeleteMe je usluga koja uklanja vaše ime, e-poštu, adrese i još mnogo toga od online brokera podataka koji profitiraju od prikupljanja i prodaje ovih informacija.

Sada možete da potražite sebe na ovim sajtovima i onda se pozabavite svakim pojedinačnim sajtom da biste uklonili vaše ime. Problem je u tome što je procedura odustajanja od svakog sajta različita i ponekad uključuje slanje faksova i popunjavanje stvarnih fizičkih papira.

Budite upozoreni: Ako se uklonite sa ovih sajtova brokera podataka, takođe ćete se uglavnom ukloniti iz Google rezultata pretrage, što će ljudima otežati da vas pronađu.

3. Uklonite informacije direktno sa web sajtova

Prvo, proverite sa svojom telefonskom kompanijom ili operaterom da biste bili sigurni da niste na popisu na mreži i zatražite da uklone vaše ime ako jeste.

Nažalost, operatori privatnih web stranica nemaju obavezu da uklone vaše postove. Dakle, kada kontaktirate ove stranice, budite ljubazni i jasno navedite zašto želite da se post ukloni. Nadamo se da će ga zaista ukloniti.

4. Uklonite lične podatke sa web sajtova

Ako je neko objavio vašu osetljivu informaciju kao što je broj socijalnog osiguranja ili broj bankovnog računa, a webmaster lokacije na kojoj je postavljen, neće je ukloniti, možete poslati pravni zahtev Google-u da ga ukloni.

Proces uklanjanja može potrajati neko vreme, nema garancije da će biti uspešan, ali to je i vaš najbolji izbor ako se nađete u tako ranjivoj situaciji.

5. Uklonite zastarele rezultate pretraživanja

Recimo da postoji web stranica sa informacijama o vama kojih želite da se otarasite. Kao što je na primer stranica vašeg bivšeg poslodavca, mesecima nakon što ste promenili posao. Posegnuli ste da ih ažurirate. Oni to rade, ali kada pretražite svoje ime, stranica se i dalje pojavljuje u rezultatima pretrage – iako se vaše ime ne nalazi nigde kada kliknete na vezu. To znači da je stara verzija stranice keširana na Google-ovim serverima.

Ovde se pojavljuje ovaj alat. Pošaljite URL-u Google-u u nadi da će ažurirati svoje servere brisanjem keširanog rezultata pretrage tako da više niste povezani sa stranicom. Nema garancije da će Google ukloniti informacije iz keširanih podataka iz razloga, ali je vredno pokušati da izbrišete što je više moguće vaše prisustvo sa interneta.

6. I na kraju, poslednji korak koji želite da uradite je da uklonite svoje naloge za e-poštu

U zavisnosti od tipa naloga e-pošte koji imate, količina koraka koja će se preduzeti varira. Biće potrebno da se prijavite na svoj nalog, a zatim pronaći opciju za brisanje ili zatvaranje naloga. Neki nalozi će ostati otvoreni određeno vreme, tako da ako ih želite ponovo aktivirati možete.

Još jedna stvar …

Ne zaboravite da budete strpljivi kada prolazite kroz ovaj proces, i nemojte očekivati da ćete ga završiti za jedan dan. Možda ćete morati da prihvatite da postoje neke stvari koje nećete moći trajno izbrisati sa interneta.

Related Post