Android pretekao Windows po online korišćenju

Windows je ostao jedan od najpopularnijih operativnih sistema online veoma dugo uglavnom zbog činjenice da postoji bezbroj računara baziranih na Windowsu na tržištu. Međutim, prema najnovijim podacima analitičarske kompanije StatCounter, Android je pretekao Windows, barem kada je u pitanju korićenje na mreži. Cifre koje su prezentovane pokazuju da je Android malo ispred Windowsa kada je u pitanju boravak korisnika na internetu.

StatCounter prikuplja podatke sa koda za praćenje koji je postavljen na više od 2,5 miliona sajtova koji generišu milijarde pregleda stranica svakog dana. Podaci se potom analiziraju bazirano na pregledaču, operativnom sistemu, i rezoluciji ekrana uređaja koji se koristi. To omogućava StatCounteru da utvrdi broj stranica koje se pregledaju sa mobilnih uređaja i onih sa konvencionalnih računara.

Grafikon pokazuje da su u martu 2012. godine Windows uređaji činili više od 80 posto online upotrebe u poređenju sa Androidom na koji je otpadalo oko 10 posto. Ipak, u martu 2017. godine Android skače na 37,93 posto dok Windows zauzima drugo mesto sa 37,91 posto.

 

Izvor: benchmark.rs

Related Post