Android za početnike (rutovanje, flešovanje)

Za one koji koriste Android telefon ali se pitaju kako uraditi neke druge stvari.

-Otkljucavanje telefona sa mreze-

Otključavanje telefona (SIM-unlock) sa mreže (MTS, Telenor, VIP i druge) nije isto što i rutovanje, otključavanje bootloadera, S-Off-ovanje, flešovanje, butovanje… Ne postoji jednostavan i univerzalan softverski način za otključavanje telefona sa mreže za SVAKI telefon. Svi telefoni su različiti. Nekada se dešava da kod HTC-ovih telefona prilikom S-OFF-ovanja otključate telefon sa mreže, ali to nije uvek i ne važi za svaki telefon.

-Rutovanje-

htc-wildfire-s-rut-tutorial

Svi kada kupimo Android telefon smo korisnici tog telefona ali ne i administratori. Da biste dobili administratorske privilegije nad sopstvenim telefonom, potrebno je da ga rutujete (Root – koren, pristup do korena). Neke aplikacije kojima je potreban administratorski pristup ne rade ukoliko telefon nije rutovan. Da bi ste menjali sistemske fajlove, potrebno je rutovati telefon.

Kada rutujete telefon i ukoliko želite da zadržite rut pristup, NE SMETE APDEJTOVATI telefon PREKO OTA apdejta jer postoji mogućnost da izgubite rut (pošto se kroz apdejt provuku i sigurnosne zakrpe). Telefon se rutuje upravo kroz propuste softvera koje naprave proizvođači telefona. U slučajevima kada je telefon rutovan i želite da ga apdejtujete, potražite rutovanu verziju apdejta.

Ukoliko koristite alat koji SAMO rutuje telefon, onda ništa loše ne može da se desi sa vašim uređajem. Ukoliko alat za rutovanje istovremeno i flešuje Recovery (kao kod nekih uputstava za HTC Tattoo i Huawei telefon i drugih), onda možete ciglirati telefon. Zapravo, telefon može da se ciglira u postupku flešovanja Custom Recovery, Radia, Hboot-a i tih ostalih osetljivih delova. Kao što sam već objasnila, rutovanjem samo dobijate administratorske privilegije na vašem telefonu tako da samo tim postupkom nećete brikovati telefon.

root1

Skinite aplikaciju Root Check sa Marketa i proverite. Potrebno je da imate i Superuser aplikaciju ili da je sami instalirate, koja će odobravati root pristup ostalim aplikacijama.

Root Checker

root

Superuser

super

SuperSu

su

Vise o ovome mozete naci na sajtu SrboDroid.

izvor: SrboDroid