Beč dobio prve autobuse bez vozača

Ovaj projekt finansiralo je austrijsko Ministarstvo saobraćaja, a njegov nosilac je bečko preduzeće za javni prevoz “Wiener Linien”.

U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut “AIT” (Austrian Institute of Technologie), Kuratorijum za bezbednost u saobraćaju “KFV” („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvaliteta “TÜV Austria”, Siemens AG Österreich i francuski proizvođač autobusa “Navya”.

Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija sa autobusima bez vozača koja može da funkcioniše u realnim uslovima – sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima.

Razvoj senzorike pri tome podjednako je važan koliko i prihvatanje ovakvog načina transporta od strane putnika, neophodni pravni okvir te bezbednost korišćene tehnologije.

Testiranje autonomnog mini-busa sa električnim pogonom na područiju Asperna već je započelo, a planirano je da nova autobusna linija u promet bude puštena početkom 2019. godine.

U proizvodnju dva autonoma autobusa koji mogu da prime do 11 putnika uloženo je 1,5 miliona evra. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vreme rada iznosi 9 sati.

 

Izvor: itvesti.info

Related Post