Čemu služe izbočine na tasterima J i F na tastaturi?

Tehnologija se menja svakodnevno, pa tako laptopovi postaju manji, a ekrani postaju veći, čini se da jedna stvar uvek ostaje ista: tastatura i izbočine na tasterima.

Istraživanje kaže da prosečan Amerikanac troši više od 11 sati dnevno gledajući u monitor. Ipak, verovatno većina njih nije primetila male izbočine na tasterima slova J i F.

Na svakoj tastaturi svakog modela laptopa, tasteri J i F imaju male izbočine na dnu. Oni su, takođe, jedina dva tastera na kojima se nalaze ove izbočine. U čemu je stvar?

Image result for people typing keyboard

Ispostavilo se da su one stari alat koji vam pomaže da ispravno postavite ruke kada kucate i poboljšavaju vašu efikasnost na tastaturi, povećavajući brzinu kucanja tako da ne morate stalno da gledate u ruke, prenosi Citymagazine.rs.

Tasteri F i J su savršena lokacija za izbočine, jer su prirodno mesto za ljude da odmaraju svoje kažiprste.Prema pravilima kucanja, vaši prsti bi trebalo da stalno lebde nad jednim određenim redom tastera, sa četiri prsta leve ruke na ASDF tasterima, a oni na desnoj ruci na JKL.

Zatim, dok kucate, vaši prsti treba da se pomeraju iznad i ispod ovog reda tastera, uvek se vraćajući na početne pozicije nakon kucanja. Ovaj raspored je omogućio ljudima da lakše kucaju bez gledanja u tastaturu.

Izvor:danas.rs

Related Post