Cooler Master CK550 mehanička gejming tastatura (Video)

Na zasićenom tržištu mehaničkih gejming tastatura, novi model koji može prijatno da iznenadi je prava retkost, naročito kada je uz to i pristupačne cene. Cooler Master je rešio da izvuče keca iz rukava i malo prodrma gejmere i ljubitelje PC periferija.

Cooler Master je zaista ozbiljno ime u PC svetu. Dugi niz godina nam iz ove kompanije stižu vrlo kvalitetni uređaji, od napajanja i nekih čak legendarnih kućišta, do gejming periferija poput slušalica, tastatura i miševa. Davanje prioriteta kvalitetu u odnosu na cenu je nešto što kupci koji žele dobar proizvod umeju da cene. Visok nivo kvaliteta je praktično zaštitni znak Cooler Mastera i karakteristika njihovih proizvoda u bilo kojoj klasi, iako ovi proizvodi često mogu biti manje popularni od onih kojima je fokus na ceni. Upravo iz tog razloga, posebno je interesantno kada kompanija ovog renomea najavi proizvod koji bi trebao ponuditi karakterističan kvalitet, ali po neočekivano niskoj ceni. Referenca u ovom slučaju su Cooler Masterove MasterKeys i QuickFire serije tastatura koje pripadaju samom vrhu kada su u pitanju modeli sa mehaničkim prekidačima.Cooler Master CK 550 dolazi u uobičajenom pakovanju za periferije ovog proizvođača, a na kutiji se nalazi oznaka tipa prekidača, kao i mali prorez koji će kupcima u prodavnici omogućiti da osete ponašanje tastera i procene da li konkretni tip odgovara njihovom ukusu. Predviđeno je da CK550 dolazi u tri različite varijante (o kojima će biti reči kasnije), pa je verovatno da će širok spektar ljubitelja mehaničkih tastatura pronaći varijantu po svom ukusu.

Pored tastature, u pakovanju dolazi i alat za vađenje kapica tastera, kao i mali prospekt sa svim prečicama za detaljnu kontrolu osvetljenja i svih drugih mogućnosti, kojih ima prilično.
Kada je dizajn u pitanju, definitivno se ne stiče utisak da je reč o budžetskom modelu. Ako išta, rekli bismo da je čak lepši i moderniji u odnosu na prethodne Cooler Master modele. Zadržana je karakteristična kompaktnost i pored pune veličine od 104 tastera, pa tastatura neće zauzimati više mesta nego što je neophodno, ostavljajući dovoljno mesta na stolu za bolju organizaciju prostora.

Glavna razlika u odnosu na prethodne modele je aluminijumska gornja ploča koja se na ivicama pod uglom zakrivljuje ka dole, dajući tastaturi interesantan profil. Površina ploče je tamnije sive “Gun Metal” boje, sa teksturom brušenog metala i donekle je reflektivna.

Naravno, pored estetskog efekta, aluminijumska baza tastaturi daje i odličnu čvrstinu, pa tastatura apsolutno uliva poverenje kada je kvalitet izrade u pitanju. Donji deo je izrađen iz komada plastike, takođe sa zakrivljenim ivicama koje se savršeno uklapaju sa aluminijumskim delom i daju tastaturi vrlo specifičan izgled, gde je aluminijumska površina praktično uokvirena plastičnim okvirom na svim delovima.

Softver

Cooler Master Portal softver je zadužen kako za ažuriranje firmware-a tastature, tako i za lako programiranje i podešavanje. Softver poseduje zasebne sekcije (tabove) za LED osvetljenje, Macroe, remapiranje tastera i profile.

LED sekcija nudi detaljna podešavanja svih mogućnosti osvetljenja koje smo prethodno pomenuli, uz vrlo pregledan i intuitivan interfejs koji staje na jedan ekran, a nudi izbor tastera, izbor efekata, lejera, kao i boja i brzine promena.

Macro sekcija nudi pregled i pravljenje macroa pod određenim imenom, njihovo snimanje i izbor moda izvršavanja (jednom, ponavljanje na držanje tastera ili toggle, odnosno uključivanje i isključivanje na taster), kao i dodeljivanje tastera koji će aktivirati izabrani macro. Macro snima pritisak tastera, kao i trajanje pritiska i otpuštanje, a uključuje kako tastere na tastaturi, tako i one na mišu i skroll točkić.

Zaključak

Cooler Master nas je potpuno iznenadio kvalitetom ove tastature, iako od njih kvalitet svakako i očekujemo. Možda je pomalo čudno da nam se novi model iz nazivno niže serije dopadne više od vrhunskih, ali pripisaćemo to evoluciji i razvoju koji se očigledno odvija u pravom smeru.

Prednosti:
– Dizajn i kvalitet izrade
– Odlična implementacija osvetljenja
– Moćan sistem podešavanja
– Odnos cena/mogućnosti

Mane:
– ništa posebno

 

Izvor: benchmark.rs

Related Post