Facebook nastavlja ofanzivu u svet video snimaka emitovanih uživo

Facebook će svojim mobilnim aplikacijama dodati poseban prostor za “Live”, gde će korisnici moći uživo da gledaju najpopularnije video snimke, lakše da dođu do snimaka koji ih interesuju razvrstavanjem po temama, ili da vrše pretragu.

Gledalac video snimka takođe može da pozove svoje prijatelje da gledaju snimak istovremeno kad i on. Oni koji šalju snimke mogu da ograniče njihovo širenje na određenu grupu na Facebook-u, ili na osobe pozvane na “događaj” na toj mreži: to bi na primer moglo da posluži da zvanice koje nisu mogle da dođu vide neku proslavu ili privatni koncert. Reakcije gledalaca (like, haha i druge kao na primer Grr za ljutnju) takođe će se odmah pojavljivati u obliku malih simbola dok se emituje snimak).

“To je kao da se čuje aplauz ili hrabrenje publike”, rekla je Fidži Simo, jedna od kreatorki proizvoda “Live” na Facebook-u. Funkcija “Live” lansirana je prošlog leta, prvo samo za slavne, a kasnije je početkom godine proširen na širu publiku.

This image provided by Facebook shows examples of its live video feature on the smartphones. Facebook is rearranging the notification panel on its mobile apps in an effort to widen the audience watching live video on its social network. (Facebook via AP)

Ta funkcija danas dozvoljava da se video snimci napravljenih na mobilnom telefonu šalju uživo iz oko šezdeset zemalja sa Apple iPhone-om, a radi se na tome da se uključe i telefoni koji rade na android sistemu, koji koristi Google.

Facebook pokušava da se nametne kao rival za Youtube.

Uživo emitovanje video snimaka je “prirodni razvoj” strategije čiji cilj je da korisnicima ponudi sve interaktivnije sadržaje, rekla je Fidži Simo za agenciju Franspres.

Ona je rekla da je prijem javnosti bio dobar i da su mnogi trenuci svakodnevnog života uživo prenošeni, kao na primer traženje mišljenja prijatelja kada se obilaze stanovi, i dodala je da ovu funkciju takođe dosta koriste slavne ličnosti ili mediji.

Rekla je da su ti snimci istovremeno komplementarni sa televizijom i način da ljudi vide stvari iz drugog ugla.

Izvor: RTV.rs

Related Post