Google će suspendovati poslovanje sa kompanijom Huawei

Tokom prošle nedelje administracija Sjedinjenih Američkih Država je donela odluku o dodavanju kompanije Huawei Technologies Co Ltd na crnu listu, kao jedan od elemenata u trgovinskom ratu koji trenutno vode SAD i Kina. Ovakva odluka će aktivirati restrikcije koje će kineskoj kompaniji ekstremno otežati saradnju i poslovanje sa američkim kompanijama. Ovo uključuje i Alphabet Inc, odnosno njenu podružnicu Google.

Izvori bliski ovim događajima sugerišu da će Google “odmah” prekinuti sa poslovnom saradnjom sa Huaweijem u sferama koje zahtevaju transfer hardverskih i/ili softverskih proizvoda. To znači da Google Play Store, Play Services i saradnja u okviru samog Android operativnog sistema više neće biti dostupni kompaniji Huawei.

Trenutno, Google još uvek diskutuje o specifičnim detaljima koji proizilaze iz ove zabrane američkih vlasti, ali bi potez efektivno mogao limitirati Huawei na korišćenje isključivo Android Open Source Project (AOSP). Za buduće Huawei uređaje ne bi postojala Play Store podrška, a Google aplikacije kao što su Gmail i Chrome takođe više ne bi bile dostupne.

Takođe, advokati kompanije Huawei trenutno proučavaju uticaj odluke o stavljanju kompanije na crnu listu i iz kineske kompanije za sada nema zvaničnih saopštenja.

Nakon što Google ukine pristup svojim servisima i softveru, Huawei će i dalje moći da koristi Android operativni sistem koji je dostupan preko licence otvorenog koda, koja je dostupna svima koji žele da je koriste. Međutim, Google neće moći da nudi nikakvu tehničku podršku i saradnju za Android i Google servise u narednom periodu, prema navodima izvora.

Image result for google suspend huawei

Prema dostupnim informacijama, aktuelni Huawei uređaji neće biti odmah pod direktnim uticajem navedenih promena. Play Store i Google aplikacije će i dalje raditi na ovim uređajima, međutim budući uređaji kineske kompanije, koji se budu prodavali van Kine neće uključivati Google aplikacije i servise. Odluka bi mogla imati krajnji uticaj i na Huawei uređaje koji su već prodati, jer bi moglo biti problema sa Play Store pristupom za buduća Android ažuriranja (kao što je obećana podrška za dolazeći Android Q). Mogla bi biti dovedena u pitanje i objava narednog Huawei Wear OS nosivog uređaja.

Očekuje se da će ova situacija imati minimalnog uticaja na kinesko tržište. Najveći deo Google mobilnih aplikacija je već zabranjen u Kini, gde alternative nude kompanije kao što su Tencent i Baidu. S druge strane, Huaweijevo poslovanje u Evropi (koje predstavlja kompanijino drugo najveće tržište) bi moglo biti pod uticajem jer kineska kompanija u Evropi licencira Google servise i usluge.

Gubitak podrške velikog broja Google servisa, kao i Android platforme bi mogao biti veliki udarac za Huawei. S druge strane, kineski gigant je već ranije najavio da u pripremi ima sopstveni operativni sistem koji bi mogao zameniti Android na kompanijinim uređajima, a ostaje da se vidi kako će sve ovo uticati na korisnike.

Izvor: benchmark.rs

Related Post