Kinezi švercovali iPhone putem drona

Kineska granična policija je na konferenciji za novinare (što prenosi Reuters) objavila informacije o operaciji kojom je razbijena mreža krijumčara koji su krijumčarili obnovljene iPhone (refurbished modele) iz Hong Konga u Shenzhen.

Pre razbijanja mreže kriminalci su uspeli da prebace obnovljene iPhone u ukupnoj vrednosti od oko 79,8 miliona dolara.

Kriminalci su iskoristili dron (najverovatnije kompanije DJI) i fiksnu tačku sa druge strane kako bi održavali dva kabla duga 200 metara napetima i nagnutima pod određenim uglom na mestu gde se iz Honga Konga ulazi u matičnu Kinu spomenuti Shenzhen).

Deo kriminalaca smeštenih u Hong Kongu spustio bi dron te vršio je utovar do 10 iPhone-a u kesu, nakon čega se dron vraća u svoj izvorni položaj koji omogućava napete kablove pod određenim uglom te vreća sa iPhone-ima jednostavno klizi po kablu do saradnika sa druge strane koji su isti kabal pričvrstili na fiksiranu tačku.

Na taj način izbegnut je zahtevan proces leta drona po noći sa jedne na drugu destinaciju i natrag. Služeći se ovim sistemom kriminalci su u jednoj noći uspjeli da prenesu oko 15 hiljada obnovljenih iPhone-a.

 

Izvor: itvesti.info

Related Post