Majkrosoft radi na novom Windows-u da bi nam olakšao život

Majkrosoft radi na novom Windows-u da bi nam olakšao život – a zapravo može da ga opasno zakomplikuje

Majkrosoft je shvatio da ima veliki problem sa korišćenjem Windowsa 10 na slabijim mašinama koje dolaze sa manje prostora za skladištenje podataka. Problem je u činjenici da, kada krenete da skidate apdejte, ne postoji dovoljno prostora na hard disku i da ih instalirate bez korišćenja eksternog hard diska.

Jedno rešenje jeste da proizvođači počnu da prave jeftinije uređaje sa više prostora na hard disku, a drugo je da se smanji sam Windows 10. Druga opcija je očigledno lakša, i to je ono što je Majkrosoft odlučio da uradi.

Kompanija trenutno radi na novoj verziji Windowsa 10, koja se interno naziva Windows 10 Lean. Ova verzija namenjena je isključivo uređajima koji imaju samo 16GB interne memorije, prvenstveno tabletima i HDMI kompjuterima na stiku koji su počeli da se pojavljuju proteklih nekoliko godina.

Cilj je da novi Windows bude 2GB manji od čiste instalacije Windowsa 10 Pro x64. Majkrosoft planira da ovo postigne tako što će “iseći” određene funkcije, a ne kompatibilnost, pa će korisnici tako, primera radi, izgubiti pristup Internet Exploreru i Registry editoru.

Zapravo, zamislite bilo koju aplikaciju ili funkciju koju neko najverovatnije neće koristiti na slabim uređajima, i verovatno neće biti deo novog Windowsa.

Ipak, ova odluka može da bude mač sa dve oštrice, jer nova verzija operativnog sistema može da ohrabri proizvođače da nastave da šalju uređaje sa samo 16GB interne memorije i tako zapravo umesto rešavanja, napravi novi problem za korisnike.

 

Izvor: srbijadanas.com

Related Post