MOĆNE I USPEŠNE: Ovo su najbogatije žene u IT svetu

Iako nema puno žena u IT branši, to ove dame nije sprečilo da budu i najuspešnije u svom poslu. Meg Vitman, Šeril Sandberg, Marisa Mejer su samo neke od žena koje su se našle na listi najbogatijih kada je svet tehnologije u pitanju

Žene, kako navode autori rang liste, predstavljaju izuzetak, jer u svetu visoke tehnologije uglavnom dominiraju muškarci. Pripadnice lepšeg pola su u IT sektoru zastupljene tek sa 25 odsto, a među njima je tek 12 odsto inženjera. Bez obzira na to, one su itekako uspešne u svom poslu.

Prva na listi najbogatijih, Meg Vitman, petnaest godina je bila na čelu eBay-a, a 2011. godine postala je izvršna direktorka američke kompanije HP. Njeno bogatstvo se procenjuje na oko dve milijarde dolara, zahvaljujući pre svega akcijama eBay-a.

Meg-Vitmen

Na drugom mestu našla se Šeril Sandberg, čuvena po preokretu koji je za kratko vreme napravila u kompaniji Facebook, koja je pre njenog dolaska imala 130 zaposlenih i 70 miliona korisnika, a sada ima 2.500 radnika i 700 miliona ljubitelja ove društvene mreže. Njeno bogatstvo se procenjuje na više od milijardu dolara.

a-sheryl_2506055b

Na trećem mestu je direktorke kompanije Yahoo, Marisa Mejer, čiji se prihodi na godišnjem nivou procenjuju na 300 miliona dolara.

Marissa Mayer, 2011 Interview

Sledi predsednica i izvršna direktorka tehnološkog giganta IBM od 2012, Džini Rometi, koja je imala početnu godišnju platu od 16 miliona dolara. Iza nje je finansijska direktorka američkog softverskog giganta Oracle, Safra Kazub, čiji prihodi prelaze 44 miliona dolara uglavnom u akcijama.

ginni-rometty

Među najbogatije žene iz sveta visoke tehnologije ubrojana je i Anđela Erends, bivša direktorka britanske modne kuće Burberry, koja je ove godine postala direktorka sektora za onlajn prodaju svetskog lanaca Apple Store. Visina njene plate nije poznata široj javnosti, ali Business Insider procenjuje da bi njena godišnja primanja mogla dostići iznos između dva i tri miliona dolara, ne računajući akcije Apple-a koje poseduje, u vrednosti od 76 miliona dolara.

Ahrendts to join Apple

Jedna od najbogatijih “hi-tech” dama je i Suzan Vodžicki, koja je nakon napuštanja Google-a došla na čelo YouTube-a, i dobila početiničku platu od 10 miliona dolara.

Suzan Vodzicki

U društvu najbogatijih žena našla se i Reni Džejms, čije je bogatstvo, pre nego što je postala izvršna direktorka Intela, procenjeno na 15 miliona dolara. Na ovoj listi je i direktorka Microsoft-a, Ejmi Hud, koja je na toj poziciji od maja 2013. Procenjuje se da su njeni godišnji prihodi oko 7,5 miliona dolara.

Sledi predsedavajuća i izvršna menadžerka korporacije Kseroks, Ursula Burns, prva Afroamerikanka koja se našla i na Forbsovoj listi, a čiji su godišnji prihodi procenjeni na 7,5 miliona dolara.

Listu zaključuje Lusi Lei Peng, od marta 2013. direktorka dela kineske kompanije za onlajn kupovinu Alibaba, koja pruža mogućnost plaćanja preko mobilnih telefona. Visina njene plate je nepoznata, a Business Insider ocenjuje da će bogatstvo te mlade žene tek porasti polovinom avgusta ulaskom ove kompanije na berzu.

Izvor: Telegraf

Related Post