Novi Huawei mobilni će se prodavati bez Facebooka, WhatsAppa i Instagrama

Kompanija Facebook neće dozvoliti Huawei-ju da prodaje svoje nove mobilne telefone s njenim preinstaliranim aplikacijama.

Ovo je poslednji primer koji pokazuje posledice prekidanja veza između zapadnih tehnoloških kompanija s kineskom telekomunikacijskom kompanijom Huawei nakon što je američki predsednik Donald Truamp zabranio trgovinu. Vlasnici Huawei-jevih pametnih telefona će i dalje moći da preuzimaju i koriste aplikacije poput Facebook-a, WhatsApp-a i Instagram-a i nastaviće da dobijaju nadogradnje putem Play Store-a, tako da Huawei samo neće moći da ih koristi kao preinstalirane, što je inače slučaj sa sličnim uslugama kao što je Twitter. 

Facebook očigledno ima drugačiji pristup trgovinskoj zabrani od Google-a koji je osigurao privremenu dozvolu za slanje sigurnosnih nadogradnji na postojeće Huawei-jeve mobilne telefone. Pametni telefoni kompanije Huawei koji su u prodavnicama, koji još nisu isporučeni ili napravljeni i dalje će imati Google-ove usluge preinstalirane, ali Facebook zabranjuje preinstaliranje na “svaki smartphone koji još nije napustio fabriku”. 

Ovo nije zabrinjavajuće za Huawei kao prethodne odluke Googel-a i ARM-a koje osgraničavaju korišćenje osnovnih Android usluga i razvoj sopstvenih čipova.  Međutim, ovaj potez Facebook-a zatvara Huawei-ju još jedan put da klijentima isporuči ključne aplikacije trećih strana, čime se naglašava činjenica da će morati krenuti samostalno sa svojim app prodavnicom.

Izvor:021.rs

Related Post