Qualcomm želi da zabrani prodaju iPhone-a u Americi

Qualcomm svoju pravnu bitku protiv kompanije Apple podiže na sledeći nivo. Kompanija od američke vlade traži zabranu prodaje novih iPhone modela u Sjedinjenim Američkim Državama. Qualcomm takođe traži da se zabrana prodaje stavi i na iPhone modele koji se u Americi trenutno prodaju.

Qualcomm tvrdi da je Apple povredio šest patenata koje drži Qualcomm, a svi se tiču produženog radnog veka baterije za telefone. Kompanija tvrdi da nijedan od patenata nisu bazirani na standardima, što znači da ne mora da ih licencira, za razliku od drugih patenata oko kojih Qualcomm i Apple vode bitku. Pravni savetnik Qualcomma ističe. “Qualcommovi izumi su u centru svakog iPhone-a i pokrivaju oblasti daleko više od modem tehnologija i celularnih standarda. Apple nastavlja da koristi Qualcommove tehnologije a izbegava da ih plaća”.

Dve kompanije su već neko vreme u ratu oko patenata i anti-konkurentskih praksi. Apple se žali da su Qualcommove naknade za patente disproporcionalno visoke, te da kompanija zloupotrebljava svoju poziciju na tržištu kao lider u polju smartfon modema.

 

Izvor: benchmark.rs

Related Post